Min egna lilla vrå

Uppmärksamhet…besparingar..uppköp…

Posted on: januari 28, 2012

Vem har bestämt att man ska köpslå om människor? Så har det ju blivit inom vården…det är bara att se glad ut och springa fortare …för vem kan man undra…vem gynnar det att vård säljs ut till de som lägger fram bäst och oftast billigast förslag?

Vi är alla människor…vi kommer alla att behöva någon sorts vård i framtiden …av någon som vill jobba inom vården för att det är det de vill göra. Som det är nu behöver vi som vill hålla på med detta inte vara oroliga för att vi inte har jobb…för jobb kommer det att finnas…men det kommer att vara brist på arbetsföra vårdare eftersom den arbetsföra befolkningen minskar….och de som satsar på vårdyrken blir bara färre och färre…30% har elevantalet minskat senaste åren.

Så vad göra för att höja statusen på yrket? Som det är nu är yrket inte efterstävansvärt…tänker bara på alla vårdskandaler och all negativ uppmärsamhet som media tagit upp på sistonne…hua…är allt verkligen sant? Kan det verkligen vara så hemskt som det beskrivs många gånger?

Kanske är det så…varför funderar jag …har det blivit så att människor behandlar människor så ovärdigt?

Jag jobbar ju som undersköterska inom äldreomsorgen och har märkt att besparingskrav vägs mot bra vård…besparingar gör ju att man inte har råd att vårda som man vill…då man ska göra mer och mer på kortare och kortare tid…det säger sig själv att det inte går ihop…vi som vårdar är ju oxå människor….människor som vill och ofta sliter för att få allt att gå ihop…både privat och på jobbet. Ekonomiskt tänkande både här och där…ekonomi, budgetar och trixande för att få allt att gå ihop. Hur ska man spara på vård? Efterfrågan är större än tillgångarna….och i en budget ska det ju gå jämnt ut eller helst gå lite med vinst…men hur kan man säga att åldringsvård ska gå med vinst? Vinsten måste ju tas någonstans ifrån…och vem ska betala vinsten? De gamla får tulla på sina behov då tid inte finns att ge dem allt man skulle vilja…tid…tänk om det fanns mer tid…men vi är för få för att kunna ge den tid som alla behöver…ger du en tid så tar man den från någon annan. Så är det vi kan inte stanna tiden….

Besparingar tär på alla….även personal och det fokuseras mest på de som vårdas…men tänk lite på de som vårdar vilka krav de har på sig?

Vi kommer lite i skymundan ändå och får vi ögonen på oss så ses oftast bara detsom vi gör dåligt…allt bra som vi gör då? Alla som är nöjda de som ser hur vi sliter och som inte vill ringa på oss för att de vet att vi har fullt upp…ja nu borde det fokuseras lite på vad vi faktiskt gör för de vi vårdar…vilka  insatser vi trots allt gör med de resurser vi har…ibland så får man trolla lite och använda sig av sin fantasi lite för att kunna vårda så bra som möjligt…vara flexibel och anpassa sig till varje situation som uppstår…det är roligt och jag ser det som en utmaning att lösa olika problem…problem ger möjligheter att förbättra.

Det är tungt att vårda …både fysiskt och psykiskt…tänk på det alla ni som tror att vi bara sitter och fikar hela arbetspasset….många gånger får jag höra att de upplever det så…att personalen är lite osynlig…visst vi kanske inte syns alltid eftersom vi är upptagna någonstans… vi har tystnadsplikt och vi har anmälningsplikt…vi kan anmäla och bli anmälda.

Eftersom vi jobbar med människor är vi ganska utsatta …lika utsatta som de vi vårdar …ord står oftast mot ord och små saker kan bli stora saker…balansgången mellan orden kan vara svår …man eftersträvar ändå att behandla alla lika…alla är lika mycket värda….och man ska utgå ifrån varje persons behov. Det kan vara svårt att tillgodose alla allt…

Det krävs mycket av oss som vårdar….men vi är oxå bara människor…inga maskiner som man kan skruva upp takten på….vi har bäst före datum på oss och kan inte hålla i all evighet…jag vill inte slösa med mina resurser…jag vill kunna hålla på med det jag vill så länge jag vill och orkar…men jag har bara en kropp…

Ibland kan jag fundera över hur det är…om man bara är att byta ut…mot någon med längre hållbarhetsdatum på…men så kan det väl inte vara…kanske…man borde se till att ta vara på de som verkligen är berädda att jobba inom vårdyrket…för det är tungt…och slitigt…det kommer man inte undan.

Jaha det var dagens funderingar från en som lever mitt i verklighetens kalla Sverige…jo det är köldgrader utanför mitt hus så visst är det kallt…men i mitt hjärta finns då lite värme som tur är…jag dricker chili te så jag fryser inte 🙂

Annonser

2 svar to "Uppmärksamhet…besparingar..uppköp…"

Kloka funderingar. Helt klart är äldrevården ett tungt yrke om resurserna är för små, det har vi ju båda erfarit. Häromdagen träffade jag verksamhetschefen för mors boende och fick det glädjande beskedet att bemanningen ska öka, att helgerna ska ha lika mycket personal som vardagarna! Det var mycket goda nyheter. Där skulle jag tro att bland annat all uppmärksamhet i media har haft effekt.

Titta in på Bota Borrelia, jag har goda nyheter!

http://botaborrelia.wordpress.com/

Hemikramar ♥

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier

Arkiv

AB blogg american appelpie angordning hästpsykologi Bad gateway bakbunden bitter barnbarn barnbarnen boktips Dagsutflykt Hjo bakad potatis shopping hem och hobby loppis antikt Dikt Dilemma trött curling lat Elvis Shickzal King of rock elände ödesdigert telefonsamtal Eva dahlgren feed flickan som lekte med elden Wienerbröd fotobloggen 4 youre eyes Fototriss ljus fötter jordgubbar vin värmebölja girighet misstänksamhet Gissa temat Hemimamma hep stars himlen kyrkogården clabbe mamma pappa Hsp High sensitiv person karaktärsdrag hästar Rockan importera exportera filer James Blunt magnetarmband jogging träning muskler fett semester Jordgubbsmuffins Klart fix optik Klokord lagar löften arv mål lilla sofie Madonna Madonna Express yourself Michael Jackson MJ MJ RIP musik orosmoln cupcakes pappa pappa tandis rotfyllning Gustav Wasa pocoloco midsommarblommor regn orup release me livet rss pinga rött vitt blått Schickzal sevdabo femkamp grill svin shining light Shoreline Anna Ternheim sinatra lee the corrs bono sinnesrobönen självporträtt skitlag AB bloggen snus mat handla såpa BH Lumene sol brassestol bok bad vätterstranden sommarfrulle jordgubbar sommar gröngräs Sorg håll huvudet högt Spökar energi närvaro pappa Stefan Liv strömavbrott åska tandläkaren fynd semester sol brasestol Techno telefonsamtal telefonångest these boots are made for walking trött jobb sovpass upplösning medium stor bild utflykt fika räkmacka specialare vård människor värdighet Änglakort ängeln i rummet ödetorpet
Annonser
%d bloggare gillar detta: