Min egna lilla vrå

Hållhakar

Posted on: oktober 3, 2011

Grepp, tag, kontroll, tumme på ögat…..metod, knep, tillvägagångsätt, sätt,  ja synonymerna är många…hållhakar för mig kan vara något man gör med baktanke…av en speciell anledning…man vill ha viss koll, kontroll för att kunna styra något dit man vill…

Hållhakar….man krokar fast något…håller kvar…hakar i ….håller fast…häktar i…när man hållhakar får man makt över någon annan

Va sjutton är hållhakar bra för? Inte vet jag ….

Så jag googlade och fann dessa klokord i en blogg…kyrkoherdens tankar…orden redde ut vad jag själv inte kunde förklara så himla bra förklarat läs ni oxå….

http://kyrkoherdenstankar.blogspot.com/2009/10/hallhakar.html

Härinunder är texten kopierad….

Även hållhakar kan delas in i två olika grupper – faktiska hållhakar och inbillade hållhakar.

Om någon vet något om mig, som jag önskar att andra inte ska få reda på, då har de en faktisk hållhake på mig. Det innebär att den andre har makt över mig. De kan öppet hota med att avslöja informationen, eller bara ingjuta en känsla i mig att de kommer att göra det, om de inte får vissa förmåner eller tjänster. Faktiska hållhakar handlar sällan om så allvarliga saker. Oftast är det inte värre än att de flesta skulle ”rycka på axlarna” åt dem. Faktiska hållhakar är för det mesta ömsediga, så att ingen tjänar på att ”avslöja” dem. Till saken hör också att de för det mesta kommer fram, förr eller senare.

Vissa personligheter är otroligt duktiga på att skaffa hållhakar på andra. Dessa personer kan skapa ett förtroende, där människor öppenhjärtligt berättar saker, som de sedan ångrar. Inte sällan är dessa personligheter också duktiga på att få en, att känna att det bästa vore om förtroendet stannade hos dem. Vips, så har de skapat en inbillad hållhake. Egentligen vet de inget som kan skada en, men de kan få en att känna, att de gör det.

Inbillade hållhakar kan också vara mer subtila. Den andre ger mig något som jag saknar och ”kräver” i utbyte något som de behöver. Det kan handla om så enkla saker som erkänsla, bekräftelse och beröm, i utbyte mot att få gå en kurs, ändrade arbetsuppgifter eller förmåner som ligger i gränslandet för det tillåtna. Inbillade hållhakar behöver i grunden, inte vara ”negativa”. Det kan lika gärna handla om att man ”känner” någon eller att man har något gemensamt. Att tillhöra samma fotbollslag eller jaktlag, kan faktiskt bli en hållhake. Att ha köpt eller sålt en tjänst eller en vara, kan också utvecklas till en hållhake.

Inbillade hållhakar är svårare att förhålla sig till än faktiska hållhakar. Faktiska hållhakar känner man till och kan lösa upp, men inbillade hållhakar ser man inte alltid. Det kan till och med vara så att jag inte är medveten om dem och skulle bli ytterst irriterad om någon skulle påpeka dem.

 
Att finnas i ett socialt samspel, på arbetet, hemma och i föreningar, är att utsätta sig för risken att hamna i en ”hållhake situation”. Det främsta man kan göra är, att alltid försöka vara öppen och ärlig samt att inte göra något som man inte kan stå för. Skulle man inte lyckas med det, vilket ingen av oss alltid gör, kan man alltid ”avrapportera” till den eller de som har den reella makten. Genom att berätta för de som har den reella makten så har man avdramatiserat hållhaken så att den inte fungerar.

Vi riskerar också att ständigt hamna i inbillade ”hållhake situationer”. Det vi kan göra åt dem, är att lita till vår intuition Berätta inget som du inte är beredd att höra från någon annan, om du inte har 100 % förtroende, för den du pratar med. Försök att se på dina relationer ur ett ”helikopterperspektiv”, fundera kring frågor som: Vilka motiv har han/hon? Varför berättar de det för mig? Vad är hans/hennes syfte med detta? Vad är det de vill uppnå?

Vi kan aldrig helt skydda oss mot inbillade hållhakar, men om vi ständigt reflekterar över våra relationer och har ett nätverk där vi känner oss trygga, då kan vi bryta sönder hållhakarna. Vi kan också titta på de sammanhang där vi befinner oss i, ur ett ”utifrån perspektiv”. I slutna grupper där det finns liten insyn och mycket ”förtroliga” samtal, är risken att jag ska hamna i en inbillad ”hållhake situation”, som störst.

Tack för dessa ord…. det var det här jag sökte då jag googlade …

Den som söker ska finna …och sannerligen så fann dessa ord.

12 svar till "Hållhakar"

ibland finner man de man letar efter ..kramar

Ja ibland så dyker det upp ord som man behöver…när man minst anar så har man svaret på sina funderingar mitt framför näsan.

kram

Wow,den mannen satte verkligen pränt på detta med hållhake.Vilken härligt filosofisk text..Ibland snubblar man över tänkvärda texter..

*varma tisdagsmorgonkramar*

Ja visst är det så…jag snubblade då över dessa kloka ord igår då jag tvivlade på alla dessa hållhakar…kan du tänka…de hjälpte mig en bit på vägen att förstå varför det är på detta vis…

Stor varm ottokram<3

Det var förnuftiga funderingar som satte igång tankarna. Mycket stämmer, bl.a. om personer som får en att berätta…
Kram

Hm man undrar ibland va det är som gör att man öppnar sig lättare för vissa…vissa får en att inte anförtro sig alls…vissa öppnar sig utan att man själv bett dem och man undrar just va de har för baktanke med att berätta detta för mig…ja det är lite av ett mysterium…hållhakar…energitjuvar…usch nu kommer man tänka efter än mer innan man säger något.

kraaaam

Jag kommer att tänka på när jag som ung jobbade kvällspass med en kvinna som intresserat frågade om ditt och datt och jag berättade om den panikångest jag haft bland annat… några dagar senare var det en ur personalen som varnade mig för henne och talade om för mig att hon samlar på förtroenden och sprider dem vidare. Det hade hon tydligen redan gjort och det kändes obehagligt även om det inte var något farligt det jag berättat. Jag kände mig naiv som så lätt gick in i hennes fälla!

Hittade till slut din blogg igen, visserligen har jag inte lagt nån större möda på bloggbesök efter ABbloggtiden, mer än sporadiska eftersök. Ja du, det här med hållhakar.. eftersom de är mera som nånting man oftast pratar om, ”undrar vad han har för hållhake på honom” får man väl utgå från att de flesta hållhakar trots allt är inbillade, och därmed ganska flyktiga. Värre är det med folk som utnyttjar en annan persons svaga sidor, ungefär som energitjuvarna som man gärna vill hålla kort när man genomskådat dem..

Ha det bara bäst och kram på dig!
Finns endast på fejan nuförtiden..

Åh Viba …viba om du visste va jag saknat dig…har eftersökt dig oxå här i syberspace….va glad jag blev att du hitta mig igen…

Usch ja för dessa energitjuvar…jag har grunnat mig gråhårig, hihi jag har inga gråa hår alls men det känns som jag ska bli snart…jag blir inte klok på alla som springer runt och stjäl energi av andra… jisses jag ser tjuvar överallt och jag håller mig på avstånd…för min energi ger jag inte bort till vem som helst. Man lär så länge man lever…tror ändå att de flesta inte stjäl medvetet…men en hel del gör det för egen vinnings skull…

Hoppas nu att du visar dig lite oftare här för jag saknar dina kluringord…
Fejjan är inte lika roligt att vara på..men visst är jag där å..
Stor varm kram från ottotanten<3

Jag känner igen mig i det du skriver …Jag!
Något liknande har hänt mig på en arbetsplats…då jag börja öppnade sig en person för mig bara så där helt apråpå…gav mig en massa information som jag undra varför hon sa till mig…drog öronen åt mig och fundera på om informationen var av godo…om den var till för att jag skulle sättas på plats av en som förde alla de andras talan…jag tror att det var så i det här fallet…inte undra på att man tvivlar ibland på människors avsikter. Men som sagt jag har lärt mig att man ska vara lite på sin vakt och inte lita på att alla i din närhet vill dig väl…
Tråkigt men tyvärr så har många baktankar med vad de säger.

Undrar om det handlar om att ha makt över andra…att ha sitt revir säkrat och tryggt….man vill inte att någon ny ska komma och störa ordningen och därför sätts gränsen så fort som möjligt…usch ja …det är inte lätt att som ny försöka försvara sig då man knappast kan känna till ordningen…

Jag tycker att man istället borde se att lite nytt blod skulle kunna tillföra något bra…men nej de som varit länge ..ibland för länge på samma plats …är helt förblindade av att ingen kommer och ruckar på den ordning de skapat. Vad är det som säger att deras sätt att arbeta på är det bästa sättet?

Ja du det är inga enkla saker att försöka reda i…men jag hoppas att alla ialla fall gör sitt bästa ….men tyvärr är det så att många inte gör det de ska …det de skulle gjort lastas därför över på någon annan…kanske en stackars nyanställd som tror att ordingen är så.

Kram

Det är nog tyvärr ganska vanligt att det är ett sätt att visa makt, att tala om för den nya att så här gör vi här och du ska inte tro att du som ny kan ändra på det. I mitt fall, vet jag inte vad det var för något… en sån där människa som ska veta allt om dig bara för att kunna utnyttja det på något sätt senare kanske. Usch!

En helt annan sak som jag kom att tänka på: har du hittat någon rullstolsregncape till din mor? Jag såg att http://www.plusvardag.se hade sådana.

Min anmälan till kommunen har lett till mycket bättre omsorg om mamma, tycker jag. Vi har fått en ny kontaktman och sånt som vi tar upp blir utfört genast och inte i framtiden någon gång. Jag har också lagt märke till att personalen är noggrannare när de hanterar mamma. Det känns bra. Hoppas att din anmälan kan leda till något liknande!
Kram

Åh va glad jag blir att din mamma har fått det bättre… jag hoppas med att vår anmälan ska leda till något bättre…men operationen måste hon ändå gå igenom.

Tack för tipset…har inte köpt något regnskydd ännu…letar efter ett med gummiband att dra över rullstolssitsen..men det verkar inte finnas. Kanske blir det en regncape.

Usch ja för människor som behöver sätta andra på plats …för att själva behålla sin trygghet och för att de inte ska behöva ändra på sig själva…energitjuvar är va de är.

Jag begriper mig inte på dem…

stor varm kram

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

Arkiv

AB blogg american appelpie angordning hästpsykologi Bad gateway bakbunden bitter barnbarn barnbarnen boktips Dagsutflykt Hjo bakad potatis shopping hem och hobby loppis antikt Dikt Dilemma trött curling lat Elvis Shickzal King of rock elände ödesdigert telefonsamtal Eva dahlgren feed flickan som lekte med elden Wienerbröd fotobloggen 4 youre eyes Fototriss ljus fötter jordgubbar vin värmebölja girighet misstänksamhet Gissa temat Hemimamma hep stars himlen kyrkogården clabbe mamma pappa Hsp High sensitiv person karaktärsdrag hästar Rockan importera exportera filer James Blunt magnetarmband jogging träning muskler fett semester Jordgubbsmuffins Klart fix optik Klokord lagar löften arv mål lilla sofie Madonna Madonna Express yourself Michael Jackson MJ MJ RIP musik orosmoln cupcakes pappa pappa tandis rotfyllning Gustav Wasa pocoloco midsommarblommor regn orup release me livet rss pinga rött vitt blått Schickzal sevdabo femkamp grill svin shining light Shoreline Anna Ternheim sinatra lee the corrs bono sinnesrobönen självporträtt skitlag AB bloggen snus mat handla såpa BH Lumene sol brassestol bok bad vätterstranden sommarfrulle jordgubbar sommar gröngräs Sorg håll huvudet högt Spökar energi närvaro pappa Stefan Liv strömavbrott åska tandläkaren fynd semester sol brasestol Techno telefonsamtal telefonångest these boots are made for walking trött jobb sovpass upplösning medium stor bild utflykt fika räkmacka specialare vård människor värdighet Änglakort ängeln i rummet ödetorpet
%d bloggare gillar detta: