Min egna lilla vrå

Barnaga…Fakta!!

Posted on: maj 11, 2010

imsorry.jpg

Hur kan man slå sina barn i uppfostrande syfte…och vad uppnår man med aga? Ingenting!!

Barnaga i olika former är fortfarande tillåtet i de flesta länder, men ett antal länder har totalförbjudit alla former av barnaga: Sverige (1979), Finland (1983),Norge (1987), Österrike (1989), Cypern (1994), Danmark (1997), Lettland (1998),Kroatien (1999), Bulgarien (2000), Israel (2000), Tyskland (2000), Island (2003), Rumänien (2004), Ukraina (2004), Ungern (2005), Grekland (2006), Nederländerna (2007), Nya Zeeland (2007), Portugal (2007), Spanien (2007), Venezuela (2007), Uruguay (2007), Luxemburg (2008), Costa Rica (2008) och Moldavien (2008). [5] I USA är det tillåtet att aga olydiga barn, men det finns strikta restriktioner som skall förhindra fysiska skador. I ett fåtal amerikanska delstater, särskilt i sydstaterna, förekommer fortfarande skolaga. I Storbritannien får man ge barn lättare aga, utan att lämna märken. Skolaga är emellertid numera förbjuden, liksom i samtliga EU-länder.[6]

I Sverige [redigera]

Föräldrars rätt att aga sina barn avskaffades 1966. Ett uttryckligt förbud infördes 15 mars 1979 i föräldrabalken och gäller från 1 juli 1979:

Barn har rätt till omvårdnad, trygghet och en god fostran. Barn skall behandlas med aktning för sin person och egenart och får inte utsättas för kroppslig bestraffning eller annan kränkande behandling.

Detta förtydligar att straffbestämmelsen om misshandel i 3 kap 5 § brottsbalken även innefattar barnaga.

Husbonden hade juridisk rätt att kroppsligt bestraffa sin hustru fram till 1734 då lagen ändrades så att agarätten endast gällde tjänstefolket; 1734 års lag sa dock inget om rätten till hustruaga. År 1858 förbjöds husbonden att aga vuxna (tjänstefolk såväl som sin hustru), och all husaga förbjöds definitivt 1920 då husbondens rätt att aga minderåriga anställda (pojkar under 18 och flickor under 16 år) avskaffades. Fartygsbehälhavares agarätt upphörde 1922.[7] Aga i skolan förbjöds 1958 när den nya folkskolestadgan infördes.

Svenskarnas inställning till aga förändrades kraftigt under 1900-talet. Enligt en sammanfattande undersökning var till exempel mer än hälften av de vuxna positiva till kroppslig bestraffning av barn år 1965 mot en tiondel år 1994.[8] Andra forskare har menat att stödet för aga ligger på ungefär samma nivå som det gjorde före förbudet 1979.[9]

Källa Wikipedia

Barns grundläggande behov

Alla barn har rätt att få sina grundläggande behov tillgodosedda. I första hand är det barnets föräldrar som ansvarar för att ge barnet vad det behöver och har rätt till.

Omvårdnad och skydd

För att ett litet barn över huvud taget ska kunna överleva måste det få omvårdnad och skydd. Dess behov av näring måste tillgodoses. Föräldrarna måste se till att risker inte uppstår för barnets hälsa. Föräldrarna måste vidare vaka över barnet och se till att det inte utsätts för fara för sitt liv eller risker att på annat sätt skadas fysiskt eller psykiskt.

Kärlek

Barn har behov av människor som de kan ta emot kärlek av och ge kärlek till. De behöver bli erkända och igenkända som individer på sina egna villkor. De behöver känna att de trots fel och brister i grunden är godtagna.

Närhet till föräldrarna

Ett stabilt och varaktigt förhållande till föräldrarna är av väsentlig betydelse för barnet. Längre avbrott i kontakten med en eller båda föräldrarna kan innebära stor påfrestning för barnet. Sådana avbrott kan få barnet att känna sig övergivet och då uppstår risk för att barnets trygghetskänsla blir störd.

Stimulans

Barn behöver leva få leva i en miljö som kan tillgodose barnets olika behov av stimulans. Ett barn har också behov av att föräldrarna ägnar intresse åt deras utveckling, både den fysiska och den psykiska. Det är därför viktigt att barnet får stöd och engagemang från föräldrarnas sida under exempelvis sin skolgång och utbildning.

Stöd av föräldrar att sätta gränser

Barn behöver den trygghet det innebär att få hjälp av föräldrarna med att lära sig att sätta gränser för sitt handlande. När föräldrarna måste hindra barnet från att göra sådant som kan skada barnet självt eller någon annan person eller något i barnets omgivning, måste de göra det utan att ta avstånd från barnet och med respekt för barnets egna känslor.

Lära sig ta ansvar

Barn måste få känna att de behövs, att de har en uppgift att fylla och att de får ta ansvar. Utifrån sin mognad bör barnet få uppgifter som det kan klara av och som gör att det känner sig delaktigt i och kan identifiera sig med vuxenvärlden. Barn behöver också lära sig att ta ansvar och fatta egna beslut. De måste med stigande ålder och mognad få ta allt större ansvar för sina personliga förhållanden och sitt eget handlande.

Bli lyssnad på

Barn bör ha rätt att få påverka sin situation. Det är viktigt att föräldrarna är lyhörda för om barnet har en egen åsikt och låter det ge uttryck för denna samt att de tar största möjliga hänsyn till vad barnet anser. Föräldrarna ska även uppmuntra barnets förmåga och vilja att uttrycka sina önskemål.

Rätt till personlig integritet

Det är viktigt att föräldrarna, när barnet blir äldre, kan se barnets gradvis växande behov av att frigöra sig från föräldrarna för att så småningom bli självständigt. Det innebär att föräldrarna måste visa respekt för barnets åsikter och personliga integritet och utveckling.

Rätt till båda sina föräldrar

Barn har behov av samhörighet med båda sina föräldrar. Föräldrarna måste respektera att barnet känner lojalitet och samhörighet med båda föräldrarna även om dessa är i konflikt med varandra. Särskild uppmärksamhet krävs i de situationer där föräldrarna står i motsatsförhållande till varandra och håller på att separera.

Barnet ska inte behöva välja sida och ta ansvar för föräldrarnas konflikt. Men de ska heller inte lämnas ovetande om föräldrarnas beslut. Barnet ska få hjälp att hantera situationen. Konflikter mellan föräldrar innebär ofta en stor påfrestning för barnet och kan äventyra dess utveckling. Det ligger därför i barnets intresse att föräldrarna får hjälp med att lösa sina konflikter.

 

Barn behöver

  • Omvårdnad och skydd
  • Människor de kan ta emot kärlek av och ge kärlek till
  • Bra förhållande till sina föräldrar
  • Utvecklas i en miljö som ger stimulans
  • Föräldrars  hjälp att sätta gränser
  • Känna att de behövs
  • Få lära sig ta ansvar
  • Möjlighet att påverka sin situation

Källa Bris

Annonser

18 svar to "Barnaga…Fakta!!"

Jaa, vi ska vara rädda om våra barn här på jorden.Ha en fin kväll!

Jaa, vi har ju dem bara till låns ett litet tag….så vi måste vara rädda om varandra och bry oss mer!!!Ha de gott!!

Mycket bra Otto, vi ska absolut ta vara på våra små och även när dom blir större!!! tummar för mer kärlek och omtanke!!! kramizar

Ja helt klart att vi ska ta hand om våra barn på bästa sätt…varför skaffar man annars barn?Fram för mer kärlek och omtanke!!Kram

Precis!. Man behöver inte skaffa barn!!!. Du skriver det här jättebra Otto! säger godmorgon, har haft en sömnlös natt, men dom är färre nu, och jag tänker inte bli helt sänkt av det….utan passa på att njuta när jag mår bättre…kramizar goa vän!

Tack…Ottokram

Stor tumme till dig, barn är det viktigaste vi har. Vi ska vara oändligt rädda om dem, och hjälpa dem att hitta sin väg framåt.Stor solig kram

Håller med dig fullständigt…Maj-san!!Ottokramar till dig

Hej Otto. Jag har skrev ett inlägg om barnmisshandel med din lilla bild, där jag uppmanade till civilkurage att kopiera den och sätta den i sina inlägg eller i en widget.Är det därför du har bilden eller är det bara en lycklig slump?? Lite nyfiken om mitt upprop fungerar…Hemikram och tumme!!

Nää det är ingen slump …blev inspirerad av dig Memililla!!Ottokram

Hallå bruden=)… nu är du frånvarande…hoppas det är av goda själ att du njuter av att kanske vara ledig eller något sånt!!. kramizar i alla fall på dig!

Ah jag är ofrivilligt frånvarande…vår data har ballat ut…virus eller nåt…så jag kommer inte att kunna vara här så mycket just nu!! Synd men jag kommer tillbaka så fort jag skaffat ny eller fixat datan!Kram

Oj, hinner inte läsa allt detta nu. Jag ber att få återkomma.Önskar dig en fin helg och hoppas du haft en fin dagKram

Trevlig helg till dig mee…Hm det blev lite långt men det är värt att läsa!!Kram

Vad hedrande!! Skynda dig och kom tillbaka för nu är del 17 i ”Draken” ute..Hemikramar!!

För övrigt ett mycket bra inlägg och tumme! glömde säga det i min yra förra gången *ler*Hemi på dig OTTO!!

Tumme tebax Hemi för att du skriver så fängslande längtar efter att läsa fortsättningen med spänning!!!OTTO på dig HEMI!!

Läser lite gammla inlägg….intressant att gå tillbaka och se va man skrivit om…som detta inlägg om aga…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

Arkiv

Mest klickade

  • Inget

AB blogg american appelpie angordning hästpsykologi Bad gateway bakbunden bitter barnbarn barnbarnen boktips Dagsutflykt Hjo bakad potatis shopping hem och hobby loppis antikt Dikt Dilemma trött curling lat Elvis Shickzal King of rock elände ödesdigert telefonsamtal Eva dahlgren feed flickan som lekte med elden Wienerbröd fotobloggen 4 youre eyes Fototriss ljus fötter jordgubbar vin värmebölja girighet misstänksamhet Gissa temat Hemimamma hep stars himlen kyrkogården clabbe mamma pappa Hsp High sensitiv person karaktärsdrag hästar Rockan importera exportera filer James Blunt magnetarmband jogging träning muskler fett semester Jordgubbsmuffins Klart fix optik Klokord lagar löften arv mål lilla sofie Madonna Madonna Express yourself Michael Jackson MJ MJ RIP musik orosmoln cupcakes pappa pappa tandis rotfyllning Gustav Wasa pocoloco midsommarblommor regn orup release me livet rss pinga rött vitt blått Schickzal sevdabo femkamp grill svin shining light Shoreline Anna Ternheim sinatra lee the corrs bono sinnesrobönen självporträtt skitlag AB bloggen snus mat handla såpa BH Lumene sol brassestol bok bad vätterstranden sommarfrulle jordgubbar sommar gröngräs Sorg håll huvudet högt Spökar energi närvaro pappa Stefan Liv strömavbrott åska tandläkaren fynd semester sol brasestol Techno telefonsamtal telefonångest these boots are made for walking trött jobb sovpass upplösning medium stor bild utflykt fika räkmacka specialare vård människor värdighet Änglakort ängeln i rummet ödetorpet
Annonser
%d bloggare gillar detta: